Sponsorluk nedir? Nasıl iyi bir Sponsorluk bulunur?
Sponsorluk, bir kurumun, kurumsal ve pazarlama amaçlarına yönelik, katılmakta yarar gördüğü olay ve etkinliklere para vererek ya da o olay, etkinlik için gerekli olan araç / malzeme gibi materyal donanımını sağlayarak desteklemesidir. Böylece sponsorluk, kurum imajını artırma, marka farkındalığını yükseltme ya da ürün ve hizmetlerin doğrudan satışlarını uyararak kurum hedeflerini desteklemek için bir olay ya da etkinliğin düzenlenmesi, masraflarının üstlenilmesidir.
Sponsorluk ile reklam sürekli karşılaştırılan kavramlardır. Fakat reklamın amacı tamamıyla satışa yöneliktir. Sponsorluğun ise satıştan çok hedef kitlenin tutum ve davranış değişikliğine yöneliktir.
Sponsorluk bir halkla ilişkiler aracı olarak da görülmektedir. Sponsorluk da, halkla ilişkiler gibi, toplumla yakın bir iletişim kurarak, hedef kitlede kuruma karşı güven duygusu yaratır, kurumun itibarını ve imajını sürdürmesine katkı sağlar. Kurum, halkla ilişkiler amaçlarına bağlı olarak, sponsorluk faaliyeti ile yalnız kendisi için değil, içinde bulunduğu toplumun çıkarlarını gözettiğini ve toplum refahının yükselmesine katkıda bulunduğunu kanıtlar.
Sponsorluk ve halkla ilişkiler arasındaki diğer bir ilişki, sponsorluğun duyurum malzemesi olarak kullanılmasıdır. Halkla ilişkilerin amaçlarından olan hedef kitlesine duyurum sponsor olunan konser, festival v.b etkinliklerde kurumun medya da haber olması ile gündemde kalır ve ilgi çekecektir.
Sponsor bulmak için bazı noktalara önem vermek gerekir;
1- İhtiyaçlarınızı ve İhtiyaç Duyduğunuz Sponsorluk Alanlarını Belirleyin
Nasıl bir sponsorluk arayışında olunduğunu bilmek maddi veya ayni yardım mı istiyorsunuz? Gibi sorularla belirlenebilir.
2- Benzer Projelerin/Organizasyonların Sponsorlarını Araştırmak
Daha önce yapılmış benzer etkinliklere hangi ve ne tarz sponsorluklar yapılmış ? Bu örnekleri inceleyip, yorumlayarak potansiyel sponsorluklar hakkında çıkarımlar yapabilir.
3- Potansiyel Sektörler ve Firmaların Listesini Yapılmalı
Sponsorluk için düşünülen firmaların listesi çıkarılmalı ve kategorilere ayırılmalıdır.
4- Sponsorluk Dosyası
Sponsorluk dosyasının içerisinde amaçlanan hedef ile beklentilerin hepsi net bi şekilde ifade edilmelidir. Böylece sunum yapılacak olan sponsorluk için daha açıklayıcı ve dikkat çekici dosya ile amaca ulaşılmış olunur.
5-Sponsorluk Dosyasının Takibini Yapmak
Gönderilen sponsorluk dosyasının takibini yapmak ve nasıl sonuçlandığına dair tekrar iletişime geçmek gerekir.