Kurumsal kimlik, bir şirketin kendisini ifade etmesine ve insanların şirketi tanımlarken, hatırlarken ilişki kurmalarına izin verdiği anlamlar topluluğudur. Yani kurumsal kimlik firmanın hem iç dünyasını hem de dış dünyasını yansıtmaktadır.
Kurumsal kimlikler firmalarda ortaya çıkabilecek olan kimlik kargaşasını yok eder. Aynı zamanda iyi tasarlanmış bir kurumsal kimlik firmaların, müşterilerin ya da hitap edilen hedef kitlenin gözünde prestij kazanmalarını, firmaların saygınlığının artmasını sağlar. Ayrıca, etkili ve akılda kalıcı şekilde oluşturulmuş bu kimlikler firmalar tarafından da özümsendiğinde, müşterilerin gözünde firmalara olan güveni artırarak, firmaların akıllarda daha çok yer etmesine olanak sağlar.
Kurumsal kimlik oluştururken görsel olarak tasarıma ve renk uyumlarının yanı sıra kurumsal tasarım, kurumsal iletişim, kurumsal davranış, kurum kültürü ve kurum felsefesini de göz önünde bulundurmak gerekir. Tüm bu öğeler birbirleriyle etkileşim içinde oldukları sürece o kurumun kurum kimliğini oluşturur.
Kurumsal kimlik oluşturmak ve yönetebilmek için belirli aşamalar vardır. Bu aşamaların en başında da, firmanın kim olduğunu anlaması için gerekli olan bir araştırma ve analiz süreci vardır. Başarılı bir kurumsal kimlik çalışması yapmak için pek çok adım sayılabilir. Ancak kurumla ilgili tüm verilerin eksiksiz olarak ortaya konması her şeyin başında gelir. Kurumsal kimlik çalışmasını yapacak olan ajansın elinde kurumla ilgili ne kadar fazla veri olursa, bir o kadar gerçekçi bir sonuç ortaya çıkar. Firmayı yeterince tanımak ve neler yapabileceğini bilmek başlangıç için olmazsa olmazdır.
Kurumsal kimlik tasarımı içinde logo, kartvizit, katalog, broşür, dosyalar, antetli kağıtlar, fatura ve irsaliye, fuar-sergi katılımları, ofis dizaynı, araç üstü giydirme, promosyon ürünleri, tebrik kartları, ajanda, takvim, tabela ve web sitesine kadar birçok unsur yer alır ve bunların ne şekilde kullanılacakları belirlenir.
Kurumsal kimlik oluşturulurken ilk önce en önemli öğe olan iyi bir ‘logo’ dur. Tasarımı, rengi, kurumu yansıtması ile sade, kolay anlaşılır, hatırlanması kolay, başka amblem ve diğer firmaların logoları ile karıştırılmaması gerek. Kurumu yansıtan logoyu güçlendirmek için iyi bir slogana da ihtiyaç vardır. Kısa ve net bir şekilde kurumun yaptığı işe yönelik ifade edilen slogan , hedef kitlesi üzerinde daha kalıcı bir etki bırakacaktır. Kurumun kimliğini yansıtan diğer tasarımlarla ilgili bir diğer konu ise firmayı temsil edecek ana rengi belirlemektir. Bu renk tonu belirlenirken, kurumun içinde yer aldığı sektörden tutunda tarihi değerlerine kadar düşünülmesi gereken birçok konu vardır. Ayrıca kullanılacak renklerin akılda kalıcı olmasına ve özellikle rakip firmalara herhangi bir çağrışım yapmamasına özen gösterilmelidir.
Ayrıca kurumsal kimliği daha geniş kitlelere ulaştırmak içinde diğer öğelere de önem vermek gerekir. Böylece verilen görsel önem firmanın daha kalıcı bir şekilde hafıza da kalmasını sağlar, yani bir nevi kurumun imzasını yansıtır. Elbette ki oluşturulan kurumsal kimlikler istenilen kitleye hemen etki etmeyebilirler. Ancak zaman içerisinde iyi tasarlanmış kurumsal kimlikler, insanların akıllarında yer edecek, bu da firmalara prestij kazandıracaktır.