Konferans
Bilimsel veya güncel bir konuda, konunun uzmanı olan kişilerce yapılan açıklayıcı, öğretici konuşmalardır. Konferans, bilim, sanat, edebiyat gibi farklı alanlarda, uzman bir kişinin belli bir konuyu açıklamak veya öğretmek için bir topluluk karşısında yaptığı konuşmadır.
Konuşma yapılacak konun daha önceden belirlenmesi çok önemlidir. Böylece dinleyiciye daha açıklayıcı bir konuşma yapmak ve akıcı bir konferans sağlanır. Özellikle dinleyici kitlesine hitap eden bir konferans olmalıdır ki dinleyici sıkılmadan ne aktarılması gerektiğini anlamış olsun.
Konferanslarda bir başkan ve konuşmacılar vardır. Başkan önce konuşmacıları tanıtır, ardından konuşmacıların hangi konulardan bahsedeceğini izleyiciye açıklar. Ardından konuşmacılara belli süreler tanıyarak konuşmalarını yapmasını sağlar. Konuşmalar bittikten sonra seyircilere söz vererek soru-cevap kısmında seyirciyle muhatap olur. Konferansı veren kişinin mutlaka seyircilere söz hakkı tanıması ve kendisine verilen süre sınırını aşmaması gerekir.
Konferansın özellikleri şunlardır:
- Hazırlıklı olarak yapılan konuşmalardır, daha çok akademik ortamlarda yapılır.
- Amaç dinleyicilere bir düşünceyi aşılamak ya da onları bir hedefe yönlendirmek değil, belli bir konuda bilgilendirmektir.
- Konferans veren kişi, hitabet yeteneğinden çok bilgisini ve düşüncelerini ortaya koymalıdır.
- Bilimsel toplantılarda söylenen ve akademik hitabet türüne giren söylevler de konferans sayılır.