Kurumsal Organizasyon Yaparken İzlenecek Adımlar
Başarılı ve akılda kalıcı bir kurumsal organizasyona imza atmak için belli adımlarla ilerlemek gerekir. Böylece istenilen kusursuz organizasyon fikirleri, kurumun amaç ve vizyonunu destekleyen faaliyetlere dönüştürülür.
1. Araştırma
Yoğun bir çalışmayı gerektiren araştırma, öncelikle hedef kitle konusunda bilgi toplamaya dayalıdır. Hedef kitleye yönelik olarak düzenlenecek organizasyonu araştırmada elde edilecek veriler ve etkinliğin tanımlanması doğrultusunda planlanır.
-Kurum üzerinde etkili olabilecek sosyal olayları kurumun çevresini oluşturan kamuoyundaki eğilimleri ve kamuoyunun kurumun kimliğini etkileyen olumlu ya da olumsuz düşüncelerini gözlemleyerek ortaya çıkarmak amacıyla yapılan araştırmalar.
-Kurumun iç çevresinin (çalışanlar) ve dış çevrelerinin (müşteriler, bayiiler vb.) kurum hakkında ne düşündüğünü ortaya çıkarmak için araştırmalar.
-Kamu yararına yapılan spor, sanat, eğitim, kültür gibi etkinlikleri toplumun nasıl karşıladığını, yapılanların topluma yeterli bulunup bulunmadığını ortaya çıkarmaya yönelik araştırmalar.
- Kurumun piyasadaki rakipleri kimlerdir, nasıl bir potansiyele sahipler gibi araştırmalar.
2. Planlama ve Program
Organizasyonda ne yapılmak isteniyor, nasıl yapılacak, ne zaman yapılacak, kampanya kimlere dönük olacak, maliyeti ne kadar olacak gibi soruların yanıtları önceden verilebilirse bu süreç planlama çalışması olacaktır.
Toplanan veriler üzerinden konsept uygulanır ve yazılır. Talepler doğrultusunda program akışı belirlenir.
Organizasyonun hedef kitlesi belirlenerek oluşturulan bütçe ile etkinliğin programı en ince ayrıntısına kadar planlanır. Böylece programın değerlendirilmesine geçilir.
3. Uygulama
Organizasyon programı planlanıp hazır duruma getirildikten sonra programın yürütülmesi, sürecin uygulama kısmını oluşturur. Kurumsal organizasyonun tekrarı olmadığı düşünülerek küçücük bir aksaklığın her şeyi berbat edebileceği göz önüne alınarak etkinliğin başarıyla uygulanması için her şeyde en ince ayrıntıya kadar gereken özen ve dikkat gösterilmelidir.
Organizasyon sırasında oluşabilecek herhangi bir soruna karşı hazırlıklı olunmalı ve diğer alternatiflerde her zaman bulundurulmalıdır.
(Örneğin; Etkinlik alanında elektriğin kesilmesi gibi bir durumda diğer alternatif olan jeneratörün devreye girmesi.)
4. Değerlendirme
Tüm organizasyon bittikten sonra programın planlandığı gibi hedef kitlelere uygulamada ulaştırıp ulaştırılmadığını test etmek için son aşamada değerlendirme yapılır. İstenilen şekilde hedef kitleye ulaşılmış mı? Olumlu veya olumsuz dönüşler var mı? Varsa eğer sebepler nedir?
Gibi sorularla değerlendirme yapılır.. Rapor hazırlanıp geri dönüşler sağlanır. Veriler feedback, soru/öneri anketleriyle yazılı veya internet ortamından toplanır. Böylece eksilerle ve artılarla organizasyonunun süreci tamamlanmış olur.