Herhangi bir konuyla ilgili yapılan araştırma sonuçları hakkında bilgi vermek ve bu bilgiler üzerinde tartışma amacıyla birkaç yetkilinin yönetimi altında düzenlenen toplantılara seminer denir.
Seminer hazırlamak için, önce konu belirlenir ve bu konu üzerinde sunuma yönelik araştırma yapılır ve sunumu yapacak düzeye, bilgi birikimine ve isteğe sahip kişiler belirlenir. Seminer, bir tür sahne sunumudur ve topluluk önünde yapılacağı için sahne, sahne düzeneği ve seyirci yerleri hazırlanır. Seminer konusu izleyicilere yeterince açıklamalı ve konuya uygun slayt vb sunu araçlarıyla destekli olmalıdır. Seminer konuları gerektiğinde basıma da uygun hazırlanmalıdır. Bazı seminerlerde bu basılı yayın izleyicilerin eline verilir. Seminer duyurusu için gerekli süre önceden belirlenir, hazırlıklar tamamlanır ve sonuna kadar düzenli yapılabilmesi için gereken hazırlıklar yapılır.
Semineri Sunarken Dikkat Edilecek Hususlar;
Sunulacak olan konuyu mutlaka kağıttan okunmamalıdır. Aksi takdirde konuya hakim olmadığınız izlenimi verir. Seminerinizin bilimsel değerini kaybetmemesine önem verilmelidir.
Seminere başlarken seminerin hazırlanma amacını ve kapsadığı konuları bir karışıklığa sebep olmayacak şekilde belirtilmelidir. Anlatılan konuya hâkimiyet çok önemlidir. Yalnızca anlatacağınız kadar metni ezberleyerek verilen seminerin hiçbir anlamı olmadığını unutmamalıdır. Konu hakkında mümkün olduğunca kapsamlı bir bilgiye sahip olup bunun özeti anlatılmadır.. Böylece dinleyicilerin daha fazla bilgi istemeleri durumuna hazırlıklı olunur. Seminerde akıcı bir dil kullanmaya özen gösteriniz. Anlamları bilinmeyen kelimeler ve ifadeler kullanmaktan kaçınılmalıdır veya kullanılacak olan kelimeleri herkesin görebileceği sunuma anlamları eklenmelidir.
Semineri anlatırken belirli bir düzene gidilmelidir. Anlatılacak konunun dağılmamasına özen gösterilmelidir. Eğer dinleyicilerden semineri sunarken konuyu dağıtacak veya uzun cevap isteyen sorular gelirse; bunları çok kısa bir şekilde cevaplanmalı ve seminer sonunda detaylı olarak konuşabileceğini nazik bil dil ile ifade edilmelidir.
Semineri sunarken tepegözün üzerine kapatarak değil perde de göstererek konuşulmalıdır. Dinleyicilerinde okuma-yazma bildiğini göz ardı ederek seminer metnini perdeden okumayınız. Perdeye aktarılan bilgilerin mümkün olduğunca kısa ve net olmalı ve perdede verilen bilgileri en arka sıradan dahi güzel bir şekilde görülecek biçimde hazırlanmalıdır.
Semineri anlatırken vücut duruşuna önem verilmelidir. Güveni yüksek, doğal tavırlar halinde ve abartılı veya çok az da olmayacak şekilde jest ve mimiklerde kullanılmadır.
Seminerde dinleyiciler tarafından sorulara olabildiğince cevap verilmelidir. Eğer sorulan soru hakkında herhangi bi bilgi yoksa diğer dinleyicilere yöneltilecek tartışma konusu olarak seçilebilir.
Seminer hazırlarken yararlanılan kaynaklar belirtilmelidir.
Seminerin konusu ne olursa olsun, entelektüel anlamda zengin bir platformda olmak, yeniliklerle tanışmak açısından oldukça faydalıdır. Seminerde çift yönlü iletişimin olması ve anında geri bildirim alınması olarak düşünme odaklı toplantılardır.